surah20 al-fatihah

Asmaul - husna

Far-East....Cinta Pertama

Nur Kasih

25 Pesanan Luqmanul Hakim kepada anak-anaknya

Salam to all my friends.

Dipetik dari blog surau : http://surauat- tarbiyyah. blogspot. com/2008/ 11/25-pesanan- luqman-el- hakim-kepada- anak.html

1. Hai anakku: ketahuilah, sesungguhnya dunia ini bagaikan lautan yang dalam, banyak manusia yang karam di dalamnya. Bila engkau ingin selamat, agar jangan karam, layarilah lautan itu dengan SAMPAN yg bernama TAKWA, ISInya ialah IMAN dan LAYARnya adalah TAWAKKAL kepada ALLAH.

2. Orang-orang yang sentiasa menyediakan dirinya untuk menerima nasihat, maka dirinya akan mendapat penjagaan dari ALLAH. Orang yang insaf dan sedar setelah menerima nasihat orang lain, dia akan sentiasa menerima kemulian dari ALLAH juga.

3. Hai anakku, orang yg merasa dirinya hina dan rendah diri dalam beribadat dan taat kpd ALLAH, maka dia tawadduk kepada ALLAH, dia akan lebih dekat kepada ALLAH dan selalu berusaha menghindarkan maksiat kepada ALLAH.

4. Hai anakku, seandainya ibubapamu marah kepadamu kerana kesilapan yang dilakukanmu, maka marahnya ibubapamu adalah bagaikan baja bagi tanam tanaman.

5. Jauhkan dirimu dari berhutang, kerana sesungguhnya berhutang itu boleh menjadikan dirimu hina di waktu siang dan gelisah di waktu malam.

6. Dan selalulah berharap kepada ALLAH tentang sesuatu yg menyebabkan untuk tidak menderhakai ALLAH. Takutlah kepada ALLAH dengan sebenar-benar takut ( taqwa ), tentulah engkau akan terlepas dari sifat berputus asa dari rahmat ALLAH.

7. Hai anakku, seorang pendusta akan lekas hilang air mukanya kerana tidak dipercayai orang dan seseorang yang telah rosak akhlaknya akan sentiasa banyak melamunkan hal- hal yang tidak benar. Ketahuilah, memindahkan batu besar dari tempatnya semula itu lebih mudah daripada memberi pengertian kepada orang yang tidak mahu mengerti.

8. Hai anakku, engkau telah merasakan betapa beratnya mengangkat batu besar dan besi yang amat berat, tetapi akan lebih berat lagi daripada semua itu, adalah bilamana engkau mempunyai tetangga (jiran) yang jahat.

9. Hai anakku, janganlah engkau mengirimkan orang yang bodoh sebagai utusan. Maka bila tidak ada orang yang cerdik, sebaiknya dirimulah saja yang layak menjadi utusan.

10. Jauhilah bersifat dusta, sebab dusta itu mudah dilakukan, bagaikan memakan daging burung, padahal sedikit sahaja berdusta itu telah memberikan akibat yang berbahaya.

11. Hai anakku, bila engkau mempunyai dua pilihan, takziah orang mati atau hadir majlis perkahwinan, pilihlah utk menziarahi orang mati, sebab ianya akan mengingatkanmu kepada kampung akhirat sedangkan menghadiri pesta perkahwinan hanya mengingatkan dirimu kepada kesenangan duniawi sahaja.

12. Janganlah engkau makan sampai kenyang yang berlebihan, kerana sesungguhnya makan yang terlalu kenyang itu adalah lebih baiknya bila makanan itu diberikan kepada anjing sahaja.

13. Hai anakku, janganlah engkau langsung menelan sahaja kerana manisnya barang dan janganlah langsung memuntahkan saja kerana pahitnya sesuatu barang itu, kerana manis belum tentu menimbulkan kesegaran dan pahit itu belum tentu menimbulkan kesengsaraan.

14. Makanlah makananmu bersama-sama dengan orang-orang yang taqwa dan bermusyawarahlah urusanmu dengan para alim ulamak dengan cara meminta nasihat dari mereka.

15. Hai anakku, bukanlah satu kebaikan namanya bilamana engkau selalu mencari ilmu tetapi engkau tidak pernah mengamalkannya. Hal itu tidak ubah bagaikan orang yang mencari kayu api, maka setelah banyak ia tidak mampu memikulnya, padahal ia masih mahu menambahkannya.

16. Hai anakku, bilamana engkau mahu mencari kawan sejati, maka ujilah terlebih dahulu dengan berpura-pura membuat dia marah. Bilamana dalam kemarahan itu dia masih berusaha menginsafkan kamu, maka bolehlah engkau mengambil dia sebagai kawan. Bila tidak demikian, maka berhati-hatilah.

17. Selalulah baik tutur kata dan halus budi bahasamu serta manis wajahmu, dengan demikian engkau akan disukai orang melebihi sukanya seseorang terhadap orang lain yang pernah memberikan barang yang berharga.

18. Hai anakku, bila engkau berteman, tempatkanlah dirimu padanya sebagai orang yang tidak mengharapkan sesuatu daripadanya. Namun biarkanlah dia yang mengharapkan sesuatu darimu.

19. Jadikanlah dirimu dalam segala tingkahlaku sebagai orang yang tidak ingin menerima pujian atau mengharapkan sanjungan orang lain kerana itu adalah sifat riya' yang akan mendatangkan cela pada dirimu.

20. Hai anakku, janganlah engkau condong kepada urusan dunia dan hatimu selalu disusahkan oleh dunia saja kerana engkau diciptakan ALLAH bukanlah untuk dunia sahaja. Sesungguhnya tiada makhluk yang lebih hina daripada orang yang terpedaya dengan dunianya.

21. Hai anakku, usahakanlah agar mulutmu jangan mengeluarkan kata-kata yang busuk dan kotor serta kasar, kerana engkau akan lebih selamat bila berdiam diri. Kalau berbicara, usahakanlah agar bicaramu mendatangkan manfaat bagi orang lain.

22. Hai anakku, janganlah engkau mudah ketawa kalau bukan kerana sesuatu yang menggelikan, janganlah engkau berjalan tanpa tujuan yang pasti, janganlah engkau bertanya sesuatu yang tidak ada guna bagimu, janganlah mensia-siakan hartamu.

23. Barang siapa yang penyayang tentu akan disayangi, sesiapa yang pendiam akan selamat daripada berkata yang mengandungi racun, dan sesiapa yang tidak dapat menahan lidahnya dari berkata kotor tentu akan menyesal.

24. Hai anakku, bergaul rapatlah dengan orang yang alim lagi berilmu. Perhatikanlah kata nasihatnya kerana sesungguhnya sejuklah hati ini mendengarkan nasihatnya, hiduplah hati ini dengan cahaya hikmah dari mutiara kata-katanya bagaikan tanah yang subur lalu disirami air hujan.

25. Hai anakku, ambillah harta dunia sekadar keperluanmu sahaja, dan nafkahkanlah yang selebihnya untuk bekalan akhiratmu. Jangan engkau tendang dunia ini ke keranjang atau bakul sampah kerana nanti engkau akan menjadi pengemis yang membuat beban orang lain. Sebaliknya janganlah engkau peluk dunia ini serta meneguk habis airnya kerana sesungguhnya yang engkau makan dan pakai itu adalah tanah belaka. Janganlah engkau bertemankan dengan orang yang bersifat talam dua muka, kelak akan membinasakan dirimu.

Renung2kan dan Selamat Beramal.. Anda Mampu Mengubahnya. .

....Hayatilah Wahai Temanku....

Cinta dan Harapan

Kemarin hanya tinggal kenangan
Bersama peristiwa semalam
Adakah hari ini yang ku tempuh
Kan bersinar untuk hari esok

Benarlah apa yang telah dikata
Penantian itu satu penyiksaan
Kepastian membunuh kerisauan
Ketabahan mendamai keresahan

Dalam dada ada bara cinta yang menyala
Dalam cinta ada kita berdua
Tiada siapa bisa mengungkai rindu di jiwa
Dengan iman dapat kita membendungnya

Hanya kudrat Tuhan
Yang bisa menyatukan
Dan bisa meleraikan
Cinta sesama insan

Rahmat kasih sayang
Yang amat diharapkan
Untuk kita abadikan
Kasih di alam cinta bahagia--------------------------------------------------------------------------------


Ratu Hati

Tak pernah bibirku melafazkan
Nyanyian lagu kasih sayang
Sering hatiku berkata
Dirimulah segalanya
Kasih kita
Takkan musnah

Sedari airmata mengalir
Memori kasihmu padaku
Seputih sejernih salju
Walaupun dimamah waktu
Engkau ratu
Masih hangat belai dakapanmu

Inginku nyatakan
Apa yang tersirat dihatiku
Inginku lafazkan
Kau abadi dalam diri
Tiap detik pastiku ingati

Inginku nyatakan
Kau ratu bertakhta dihatiku
Inginku lafazkan
Walaupun kau telah pergi
Tiada kan dapat mengganti
Dengarlah suara hati
Tanda kasih padamu oh ibu?.
Kasih ibu ratu bertahta dihati

Walaupun kau telah pergi
Meninggalkan ku sendiri
Engkau ratu
Masih hangat belai dakapanmu


--------------------------------------------------------------------------------


Sahabat

Lama kau pergi jauh dari diriku
Menghilang jauh entah ke mana
Puas sudahku mencari diri mu
Pelusuk duniaku panjangkan langkahku

Mereka bilang kau tak punya apa-apa
Namun bagiku engkaulah kisah silamku
Cerita lama kisah suka dan duka bersamamu

Pasti kita kan bertemu
Setelah sekian waktu
Wahai sahabatku

Pasti kita kan bertemu
Meleraikan rindu
Wahai sahabatku


--------------------------------------------------------------------------------


Cermin Duniawi

*
Resah yang hadir
Masih tiada tafsiran
Terlihat dari diriku
Biasan cermin duniawi

Rasa yang hadir
Hilang dari perasaan
Ke mana haluan perginya
Tiada berkesudahan

Semakin ku meniti, semakin ku hindari
Hilang tawa bila ku mengerti
Semakin ku miliki, semakin ku memberi
Indah pesona hanya di mimpi

Tempatnya bukanlah di hati
Indahnya hanya mimpi
Bila engkau menghampiri

Seakan tiada pedoman
Bila kau mendustakan
Kalam Tuhan Maha Agung

Ulang *

Rasa syukur
Dengan apa yang kau miliki
Bila tiada di genggaman
Saat terasa nilainya


--------------------------------------------------------------------------------


Putaran Kehidupan

Saat kau melangkahkan kaki
Jatuh dan bangun sendiri
Semuanya mampu kau redahi

Saat usiamu telah dewasa
Cabaran datang bertimpa
Kau kecewa derita sengsara

Hapuskanlah air matamu
Redha dan teruskanlah usahamu
Pasti kau akan mengerti
Hidup ini
Putarannya tersendiri

Hentikanlah air matamu
Biarkanlah kisah duka itu berlalu
Mendung hari takkan selalu
Sinar bahagia, oh pastikan kau ketemu

Oh pastikan kau ketemu..


--------------------------------------------------------------------------------


Perjalanan

Demi masa yang kita lalui
Perlu dihargai jangan ia dibaziri
Kehidupan yang kita kecapi
Kurniaan Ilahi
Perlu ia disyukuri

Kadangkala kita tak menduga
Ujian berlaku tiap masa

Kuatkanlah usaha
Jangan mudah putus asa
Berserah padanya

Kau pastikan berjaya
Mengharunginya dengan
Penuh keyakinan


--------------------------------------------------------------------------------


Rasul Pilihan

Nabi Muhammad Rasul yang terpuji
Membawa cahaya
Junjungan mulia di alam maya
Rasul yang terpuji

Rasul pilihan ulul azmi
Diturun Al-Quran sebagai pengembang
Dengan gelaran Al-amin
Ya Rabbi Ya Ilahi

Pagi yang indah membawa cahaya
Seorang pewaris penyampai agama
Rabiul Awal lahirnya putra
Di bumi Mekah seindah syurga


--------------------------------------------------------------------------------


Kata-Kata

Kata-kata indah di bibir mesra
Mungkinkah dusta jangan terpedaya

Lembut lidah mengukir kata dan janji
Menyimpul maksud hati yang tersembunyi
Hati-hati mentafsir kata bicara
Pastikan dengan nyata ketulusannya
Dalam manis kata ada racun bisa
Perlu berwaspada

Kata-kata hikmah bagai mutiara
Jadi panduan hidup manusia
Kerna pulut santan pula yang binasa
Kerana mulut badan kan sengsara

Lembut lidah mengukir kata dan janji
Menyimpul maksud hati yang tersembunyi
Hati-hati mentafsir kata bicara
Pastikan di mana kebenarannya
Dalam manis kata ada racun bisa
Jangan terpedaya

Kata-kata hikmah bagai mutiara
Jadi panduan hidup manusia
Kerna pulut santan pula yang binasa
Kerana mulut badan kan sengsara

Awas lidah tika mengukir kata
Mungkinkah dusta perlu berwaspada
Indah kata bukan pada ucapannya
Tetapi pada benar tujuannya
Tepat tindakkannya

Yang indah bahasa
Yang cantik pekerti yang mulia

Dalam manis kata ada racun bisa
Jangan terpedaya

Kata-kata indah di bibir mesra
Mungkinkah dusta jangan terpedaya
Indah kata bukan pada ucapannya
Tetapi pada benar tujuannya

Kata-kata hikmah bagai mutiara
Jadi panduan hidup manusia
Kerna pulut santan pula yang binasa
Kerana mulut badan kan sengsara

Awas tutur kata


--------------------------------------------------------------------------------


Jendela Hati

Aku ingin hidup secerah mentari pagi
Yang menyinari di taman hatiku
Aku ingin seriang kicauan burung
Yang terdengar di jendela kehidupan

Aku ingin segala-galanya damai
Penuh mesra membuahkan ceria
Aku ingin menghapus duka dan lara
Melerai rindu di dalam dada

Sedamai pantai yang memutih
Sebersih titisan embun pagi
Dan ukhuwah ini pasti berputik
Menghiasi taman kasih yang harmoni

Seharum wangian kasturi
Seindah ceria pelangi
Segalanya kan bermula di sini (2x)

renungan sejenak

"Sungguh benar bahwa kita tidak tahu apa yang kita miliki sampai kita kehilangannya,tetapi sungguh benar pula bahwa kita tidak tahu apa yang belum pernah kita miliki sampai kita mendapatkannya."

"Sebelum kita berbuat sesuatu, pastikan semuanya jelas, jangan membuat keputusan secara membuta tuli aje, nanti kita akan menyesal kemudian... penyesalan kemudian hari tiada lagi gunanya"

"Keindahan yang hakiki datangnya dari hati yang ikhlas bukan dari pandangan seseorang."


Taubat


Jangan Hasad Dengki


Perjalanan Hidup,Ramli Sarip

Mungkin ada yang tidak pernah mengenali lagu ini,namun mungkin juga yang sudah jemu dengannya. Namun, saya sekadar ingin berkongsi dengan sahabat semua lagu yang saya kira suatu bahan berguna untuk muhasabah diri yang sering alpa walau sudah boleh digelar lagu 'evergreen'.

Walau di mana pun kita diletakkan, walau apa jua dugaan mendatang, percayalah Allah tidak pernah menzalimi hamba-hambaNya. Jika kita berkeluh kesah kini,jangan mengharapkan syurga yang abadi. Pernahkah sahabat terfikir mengapa tidak Allah khabarkan sahaja kisah atau epilog perjalanan hidup ini? Sedangkan itu amat mudah bagiNya. Selain daripada menjadi ujian kepada hamba-hambaNya untuk melihat tahap keimanan diri, ia juga suatu rahmat dari Yang Maha Esa. Ya! suatu rahmat.

Oleh kerana masa depan di luar pengetahuan manusia, manusia mendapat kebebasan mencuba terbaik dalam kehidupan, untuk bermimpi menjangkaui kemampuan. Tidakkah itu suatu kebahagiaan buat seorang hamba, bila mana Tuan nya sentiasa memberikan sokongan dan bantuan selagi mana berada dalam batas peraturan yang telah ditetapkan. Oleh itu, hargailah perjalanan kehidupan ini demi meraih cinta yang hakiki.

Tiada yang kekal di dunia,
Semua hanyalah pinjaman cuma,
Berbekallah sebelum dipanggil kembali ke bumi abadi,
Jangan kelak menyesal, tiada gunanya lagi.

Aku yang masih di perjalanan hidup ini
Begitu lama berlegar di persimpangan dunia
Menempuh jarak dan titian
Rimba dan lautan
Mencari sesuatu yang abadi

Aku yang masih di perhentian hidup ini
Begitu jauh mengembara ke serata dunia
Mengejar siang dan malam
Surut dan pasang
Mencari suatu kebebasan
Mencari satu kedamaian

Di mana berakhirnya
Perjalananku ini
Esok dan lusa bukan milikku

Oh Tuhanku
Lindungilah hambamu yang hina ini
Aku setia hanya pada Mu

(Dipetik dr iLuvislam.com)

Renungan Sejenak...

Perkongsian dari ana dan sahabat ana=
Dipetik daripada Kitab
Mau'izatul Mu'minin, karya Imam Al-Ghazali
Jika kamu ingin berbual secara
baik dan sopan, maka ikutilah
petunjuk-petunjuk ini :


Hadapilah kawanmu atau musuhmu itu
dengan wajah yang menunjukkan kegembiraan
dan kerelaan serta penuh kesopanan
dan ketenangan. Jangan sekali-kali kamu
menampakkan sikap angkuh, sombong
dan berasa tinggi diri. Rendahkanlah dirimu
tapi bukan kerana perasaan kurang
harga diri. Dalam segala hal, letakkan
menurut
ukuran yang pertengahan, sebab
sesuatu yang berlebihan dari segala
macam perkara
itu pasti tidak baik dan tercela.
Jangan gemar melihat di kedua
sampingmu, kanan atau kiri. Jangan pula
banyak
menoleh ke mana-mana. Jangan pula
terlampau tajam memandang orang lain.
Jikalau
engkau duduk, maka janganlah
seolah-olah sebagaimana orang yang tidak
tenang
duduknya dan seperti orang yang
hendak melompat-lompat sahaja.
Usahakanlah supaya dudukmu itu
sentiasa tampak tenang, kata-katamu
selalu teratur
dan tertib. Dengarlah hati-hati
percakapan orang yang ada di mukamu, tanpa
menunjukkan kehairanan yang amat
sangat. Jangan pula engkau biasa meminta
orang
lain mengulangi perbicaraannya.
Jikalau ada hal-hal yang mentertawakan, maka
diamlah secepat mungkin.
Janganlah dalam bercakap-cakap itu
engkau membanggakan dirimu sendiri,
anak-anakmu, rambutmu,
karangan-karanganmu atau apa sahaja yang
engkau anggap
suatu keistimewaan dalam dirimu
atau keluargamu.
Jikalau engkau berdebat, pegang
teguhlah kesopanan. Janganlah engkau
dianggap
manusia yang bodoh dan tolol oleh
orang lain, terutama oleh lawanmu.
Jauhkanlah
sikap tergesa-gesa, fikirkanlah
masak-masak hujah atau bantahanmu.
Jangan sesekali
berisyarat dengan menggunakan
tangan dan jangan pula suka menoleh ke
belakang.
Jikalau engkau sedang marah,
diamlah dulu dan setelah reda kemarahanmu,
ucapkanlah isi hatimu dengan baik.

Bersama Together

Terlanjur Cinta

Aku dan Dirimu